En ny undersøgelse konkluderer, at kvaliteten af kulhydrater i kosten kan være en vigtig faktor for sund aldring.
Indtag af kostfibre, kulhydrater af høj kvalitet og det samlede indtag af kulhydrater midt i livet var ifølge en ny undersøgelse positivt forbundet med sund aldring og andre positive sundhedsresultater hos ældre kvinder.
“Vores resultater tyder på, at kulhydratkvalitet kan være en vigtig faktor i sund aldring,” udtaler Andres Ardisson Korat, hovedforfatter af undersøgelsen.
Forskerne analyserede data fra spørgeskemaer i Nurses’ Health Study, der blev indsamlet hvert fjerde år mellem 1984 og 2016, for at undersøge, hvad deltagerne spiste midt i livet og de endelige sundhedsresultater for mere end 47.513 kvinder, der var mellem 70 og 93 år i 2016.
Forskerne definerede sund aldring som fravær af 11 større kroniske sygdomme, fravær af kognitive og fysiske funktionsnedsættelser og et godt mentalt helbred, som var selvrapporteret i spørgeskemaerne til Nurses’ Health Study.
Analysen viste, at det samlede indtag af kulhydrater, kulhydrater af høj kvalitet fra fuldkorn, frugt, grøntsager og bælgfrugter samt indtag af kostfibre midt i livet var forbundet med 6 til 37% større sandsynlighed for sund aldring og flere tegn på positiv mental og fysisk sundhed.
Omvendt var indtag af raffinerede kulhydrater forbundet med lavere sandsynlighed for sund aldring.
“Vores resultater er i overensstemmelse med andre beviser, der forbinder forbrug af frugt og grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter med lavere risiko for kroniske sygdomme, og nu ser vi sammenhængen med resultater for fysisk og kognitiv funktion,” udtaler seniorforfatter Qi Sun, lektor ved Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Ardisson Korat bemærkede også, at der er behov for yderligere forskning for at forstå de potentielle mekanismer, der forbinder kostfibre og kulhydrater af høj kvalitet med sund aldring. Fremtidig forskning skal verificere disse fund i andre kohorter og belyse potentielle mekanismer.
“Undersøgelser begynder at finde en sammenhæng mellem madvalg i midalderen og livskvalitet i de senere år. Jo mere vi kan forstå om sund aldring, jo mere kan videnskaben hjælpe folk med at leve sundere i længere tid,” tilføjede Andres Ardisson Korat.
Kilder:
Ardisson Korat AV, Duscova E, Shea MK, et al. Dietary Carbohydrate Intake, Carbohydrate Quality, and Healthy Aging in Women. JAMA Netw Open. 2025;8(5):e2511056. doi:10.1001/jamanetworkopen.2025.11056
Pressemeddelelse om studiet: In healthy aging, carb quality counts.