Planetary health diet og middelhavskosten har lignende fordele både for miljøet og menneskers sundhed

En undersøgelse har vist, at både Planetary Health Diet og middelhavskosten – to plantebaserede kostformer – er forbundet med en lavere risiko for død og et lavt miljømæssigt fodaftryk.

Begge kostformer fokuserer på et højt indtag af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder, mens indtaget af rødt kød, forarbejdede produkter og tilsat sukker er begrænset.

Forskerne fulgte 11.488 personer i en periode på ca. 14 år.

De deltagere, der i høj grad fulgte enten Planetary Health Diet eller Middelhavskosten, havde henholdsvis en 22 % og 21 % lavere risiko for at dø i perioden sammenlignet med dem, der i mindre udstrækning overholdt kostrådene.

Desuden viste analysen, at begge måder at spise på havde et lavt klimaaftryk med hensyn til CO₂-udledning og arealforbrug, hvor mejeriprodukter og kød havde den største negative påvirkning af miljøer.

Konklusionen er, at en kost med fokus på plantebaserede fødevarer både kan forbedre sundheden og være et bæredygtigt valg for miljøet.

Kilde: Planetary health diet and mediterranean diet associated with similar survival and sustainability benefits

Kommentar:

Disse to kostmønstre minder også meget om hinanden.

Middelhavskosten

Middelhavskosten indeholder en bred vifte af friske, uforarbejdede fødevarer og sunde fedtstoffer. Kosten indeholder:

  • rigelige mængder af sæsonens friske frugter og grøntsager, som bidrager med vitaminer, mineraler og antioxidanter
  • brød, pasta, ris og andre kornprodukter, hvoraf en stor del er fuldkornsprodukter. Det giver blandt andet mange kostfibre
  • olivenolie, som er rig på enkeltumættede fedtsyrer og kan være med til at reducere risikoen for hjertesygdomme
  • moderate mængder af fisk og skaldyr, som er gode kilder til omega-3-fedtsyrer
  • bælgfrugter som linser og bønner
  • mindre mængder fjerkræ, æg og mejeriprodukter som ost og yoghurt
  • nødder og frø spises ofte som snacks eller tilsættes retter og giver sunde fedtstoffer og proteiner
  • i stedet for eller som supplement til salt bruges urter og krydderier til at give smag, hvilket har sundhedsmæssige fordele.

Middelhavskosten lægger vægt på at spise naturlige og minimalt forarbejdede fødevarer, hvilket bidrager til en god balance af næringsstoffer og en lavere risiko for kroniske sygdomme som hjertesygdomme og type 2-diabetes.

Planetary Health Diet

Den såkaldte Planetary Health Diet er et videnskabeligt funderet kostprogram, som er udviklet af den internationale EAT-Lancet kommission. Formålet med kosten er at sikre, at verdens befolkning – op til 10 milliarder mennesker i år 2050 – kan få en sund, nærende og bæredygtig kost.

Den Planetary Health Diet — på dansk nogle gange betegnet som “den planetariske sundhedskost”:

  • har fokus på plantebaserede fødevarer, hvor størstedelen af den daglige kost består af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder, hvilket både gavner sundheden og reducerer miljøpåvirkningen
  • indeholder kun en begrænset mængde kød, mejeriprodukter og tilsatte sukkerarter
  • indeholder ca. 2500 kcal for en gennemsnitlig voksen, men kan tilpasses individuelle behov. Det er med til at undgå et for stort og usundt kalorieindtag
  • Udover de sundhedsmæssige fordele, såsom en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, kræft og type 2-diabetes, hjælper Planetary Health Diet også med at beskytte miljøet.

Kosten tilstræber at forene ernæringsmæssig sundhed med bæredygtighed, og den opfordrer til en global omstilling af vores fødevareforbrug, så vi både passer på os selv og planeten.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail