Vælger du en sund planterig kost, med lavt til moderat indtag af de sundeste animalske fødevarer og lavere indtag af ultraforarbejdede fødevarer, øger du chancerne for sund aldring – defineret som at nå en alder af 70 år fri for alvorlige kroniske sygdomme, og en god fysisk og mental sundhed.
En ny undersøgelse er blandt de første til at undersøge kostmønstre i forhold til generel sund aldring, frem for i forhold til specifikke sygdomme eller dødelighed.
Forskerne brugte data fra Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-Up Study til at undersøge, hvordan kostmønstre midt i livet påvirkede sundheden for mere end 105.000 kvinder og mænd i alderen 39-69 i løbet af 30 år.
Deltagerne udfyldte regelmæssigt kostspørgeskemaer, og forskerne vurderede, hvor godt deltagerne overholdt otte sunde kostmønstre:
- Alternative Healthy Eating Index (AHEI)
- Alternative Mediterranean Index (aMED)
- Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)
- Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative the Delay (MIND)
- the healthful plant-based diet (HPDI)
- the plant Planetary Health Diet Index (PHDI)
- the empirically inflammatory dietary pattern (EDIP)
- the empirical dietary index for hyperinsulinemia (EDIH).
Hver af disse diæter eller kostmønstre lægger vægt på højt indtag af frugt, grøntsager, fuldkorn, umættede fedtstoffer, nødder og bælgfrugter, og nogle inkluderer også lavt til moderat indtag af animalske fødevarer såsom fisk og visse mejeriprodukter.
Det kostmønster, som gav de bedste sundhedsmæssige resultater, var Alternative Healthy Eating Index (AHEI), som blev udviklet til at forebygge kroniske sygdomme.
Deltagere i den højeste femtedel af AHEI-scoren havde en 86 % større sandsynlighed for sund aldring ved 70 år og en 2,2 gange højere sandsynlighed for sund aldring ved 75 år sammenlignet med dem i den laveste femtedel af AHEI-score.
Alternative Healthy Eating Index kosten afspejler en kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, bælgfrugter og sundt fedt. Kosten har samtidig et lavt indhold af rødt og forarbejdet kød, sukkersødede drikkevarer, salt og raffinerede korn.
Højere indtag af ultraforarbejdede fødevarer, især forarbejdet kød og sukkerholdige drikke samt drikkevarer med kunstige sødestoffer, var forbundet med lavere chancer for sund aldring.
Kilder:
- Tessier, AJ., Wang, F., Korat, A.A. et al. Optimal dietary patterns for healthy aging. Nat Med (2025). https://doi.org/10.1038/s41591-025-03570-5
- Pressemeddelelse om undersøgelsen: Healthy eating in midlife linked to overall healthy aging
Kommentar:
Eftersom alle de otte undersøgte sunde kostmønstre var forbundet med sund aldring, kan vi umiddelbart konkludere, at det nok ikke gør den store sundhedsmæssige forskel hvilken type sund kost, du vælger.
Det bedste og sundeste, du kan gøre, er derfor sandsynligvis at vælge en sund planterig kost, du kan lide, og derfor også har lettere ved at fastholde i det lange løb.





