Mennesker med kardiometaboliske lidelser – såsom fedme, diabetes og hjertesygdomme – kan øge deres chancer for at leve længere ved at vælge en sund, plantebaseret kost. Det viser en undersøgelse, der blev præsenteret ved American College of Cardiologys årlige videnskabelige session (ACC.25).
En sund plantebaseret kost var forbundet med en lavere risiko for samlet dødelighed samt dødelighed forårsaget af kardiovaskulære sygdomme og kræft.
“Øget indtag af sunde plantebaserede fødevarer, mindre indtag af usunde plantebaserede fødevarer og mindre indtag af animalske fødevarer er alle vigtige,” udtaler undersøgelsens hovedforfatter, Zhangling Chen.
Forskere analyserede data fra næsten 78.000 mennesker med kardiometaboliske lidelser.
Samlet set var en tættere overholdelse af en sund plantebaseret kost forbundet med en 17–24 % lavere risiko for dødsfald af enhver årsag samt en lavere risiko for dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdomme eller kræft.
Omvendt medførte en tættere overholdelse af en usund plantebaseret kost en 28–36 % øget risiko for dødsfald af enhver årsag samt for dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdomme eller kræft.
Kilde: Healthy plant-based foods could help people with cardiometabolic disorders live longer
Kommentar:
Flere tidligere undersøgelser har også vist, at det gør en kæmpe sundhedsmæssig forskel, om du vælger en sund eller usund plantebaseret kost.
Læs også:





