Stor undersøgelse af kostvaner tyder på, at mere planteolie og mindre smør fører til væsentlig bedre sundhed

Forskerne undersøgte kost- og sundhedsdata fra 200.000 mennesker, der blev fulgt i mere end 30 år. De fandt, at højere indtag af planteolier — især soja-, raps- og olivenolie — var forbundet med lavere total dødelighed og lavere risiko for at dø af kræft og hjertekarsygdomme. Smørindtag var derimod forbundet med øget risiko for total dødelighed og kræftdødelighed.

“Det overraskende er størrelsen af ​​den sammenhæng, vi fandt – vi beregnede en 17 % lavere risiko for død ved at skifte smør ud med planteolier i den daglige kost. Det er en ret enorm effekt på sundheden,” siger Yu Zhang, MBBS, forskningsassistent ved Channing Division of Network Medicine på Brigham og Women’s of Health Care.

En vigtig forskel mellem smør og olie er de typer fedtsyrer, de indeholder. Smør er rig på mættede fedtsyrer, mens planteolier har flere umættede fedtsyrer.

Den nye undersøgelse analyserede kostdata fra 221.054 deltagere i Nurses’ Health Study (NHS), Nurses’ Health Study II (NHSII) og Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Hvert fjerde år besvarede de spørgsmål om, hvor ofte de indtog bestemte typer mad. Forskerne brugte dataene til at vurdere hvor meget smør og planteolier, deltagerne spiste.

Deltagere, der spiste mest smør, havde en 15 % højere risiko for at dø i perioden end dem, der spiste mindst. Derimod havde de deltagere, der spiste mest planteolier, en 16 % lavere risiko for at dø sammenlignet med dem, der spiste mindst.

Forskerne lavede også en substitutionsanalyse, som efterligner, hvordan udskiftning af smør med planteolier ville påvirke sundheden i et fodringsforsøg. De fandt, at udskiftning af 10 gram smør om dagen (mindre end en spiseskefuld) med tilsvarende kalorier fra planteolier kunne sænke kræftdødsfald og den samlede dødelighed med 17 %.

“Blot det at skære lidt ned på smør og inkorporere flere plantebaserede olier i din daglige kost kan have betydningsfulde langsigtede sundhedsmæssige fordele,” udtaler en af forskerne bag undersøgelsen, Daniel Wang.

Kilde: Zhang Y, Chadaideh KS, Li Y, et al. Butter and Plant-Based Oils Intake and Mortality. JAMA Intern Med. Published online March 06, 2025. doi:10.1001/jamainternmed.2025.0205

Pressemeddelelse om studiet: Large study of dietary habits suggests more plant oils, less butter could lead to better health