En kost med en højere andel planteprotein i forhold til animalsk protein kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kranspulsåresygdom, ifølge en ny undersøgelse ledet af forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Den lavere risiko skyldes sandsynligvis, at rødt og forarbejdet kød erstattes med protein fra planter.
Forskerne bemærkede også, at kombinationen af mere planteprotein og et generelt højere proteinindtag gav de største fordele for hjertet.
Forskerne analyserede 30 års data fra næsten 203.000 mænd og kvinder, som deltog i Nurses’ Health Studies I og II og Health Professionals’ Follow-up Study.
Efter justering for deltagernes helbredshistorie og livsstilsfaktorer fandt forskerne, at en højere andel planteprotein var forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og kranspulsåresygdom.
Sammenlignet med dem, der spiste mindst planteprotein (~1:4,2), havde dem med det højeste forhold (~1:1,3) 19 % lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og 27 % lavere risiko for kranspulsåresygdom. Effekten var endnu større blandt dem, der spiste mere protein generelt.
Forskerne fandt, at en risiko-reduktion for hjerte-kar-sygdomme begynder at flade ud ved et forhold på 1:2 mellem plante- og animalsk protein. For kranspulsåresygdom fortsætter risikoen dog med at falde ved højere indtagelse af planteprotein i forhold til animalsk protein.
De påpeger, at planteproteiner ofte indeholder fibre, antioxidanter, vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer, som bidrager til bedre hjerte-kar-sundhed.
“De fleste af os bør begynde at skifte til mere plantebaserede proteiner,” udtaler Frank Hu, seniorforfatter og professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard. “Det kan vi gøre ved at skære ned på kød – især rødt og forarbejdet kød – og spise flere bælgfrugter og nødder. Denne kost er ikke kun god for vores helbred, men også for planetens.”
Forskerne understreger, at der er behov for yderligere studier for at fastlægge den optimale balance mellem plante- og animalsk protein samt undersøge, hvordan proteinindtag påvirker risikoen for slagtilfælde.
Kilde: Andrea J. Glenn et al. Dietary Plant to Animal Protein Ratio and Risk of Cardiovascular Disease in Three Prospective Cohorts. The American Journal of Clinical Nutrition, December 2, 2024, doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.09.006
Pressemeddelelse om undersøgelsen: Higher ratio of plant protein to animal protein may improve heart health