En undersøgelse tyder på, at en sund kost midt i livet kan øge din chance for at opnå en sund aldring og bedre livskvalitet senere i livet.
Data fra 106.000 mennesker, der blev fulgt i 30 år, afslørede, at personer, der valgte en sund kost fra 40’erne og frem, havde 43-84 % større sandsynlighed for at være velfungerende fysisk og mentalt i en alder af 70 sammenlignet med dem, der ikke spiste sundt.
“Folk, der fulgte sunde kostmønstre midt i livet, især kostmønstre, der er rige på frugt, grøntsager, fuldkorn og sunde fedtstoffer, var signifikant mere tilbøjelige til at opnå sund aldring,” udtaler Anne-Julie Tessier, PhD, postdoc ved Harvard TH Chan School for folkesundheden. “Dette tyder på, at det, du spiser midt i livet, kan spille en stor rolle for, hvor godt du ældes.”
“Et fund, der skilte sig ud, var sammenhængen mellem den planetariske sundhedsdiæt (Planetary health diet, der minder meget om de officielle kostråd) og sund aldring,” udtaler Tessier. “Denne kost er baseret på EAT Lancet-kommissionens rapport, som lægger vægt på frugt, grøntsager, fuldkorn, planteproteiner og sunde fedtstoffer fra bæredygtige kilder. Det faktum, at det opstod som et af de førende kostmønstre forbundet med sund aldring, er særligt interessant, fordi det understøtter, at vi kan spise en kost, der kan gavne både vores sundhed og planeten.”
Kilde: What you eat at age 40 could influence your quality of life at 70.