Plantebaserede køderstatninger er højt forarbejdede plantebaserede fødevarer, der typisk erstatter kød i kosten.
En gennemgang af de tilgængelige undersøgelser, der direkte sammenligner virkningen af plantebaseret og dyrebaseret kød, tyder på, at de plantebaserede alternativer forbedrer kardiovaskulære risikofaktorer — selvom der var betydelig variation i indholdet af plantebaserede køderstatninger.
Forfatterne af artiklen gennemgik undersøgelser offentliggjort fra 1970 til 2023 om plantebaserede køderstatninger, deres indhold, ernæringsprofiler og indvirkning på risikofaktorer for hjertekarsygdomme, såsom kolesterolniveauer og blodtryk.
Deres gennemgang af undersøgelser om plantebaserede kødalternativer viste:
- Der er betydelig variation i indholdet og ernæringsprofilerne.
- I gennemsnit har de en mere hjertesund ernæringsprofil end kød, selvom det høje saltindhold i nogle produkter kan give anledning til bekymring.
- De har vist sig at forbedre nogle kardiovaskulære risikofaktorer, herunder kolesterolniveauer, i flere randomiserede kontrollerede forsøg.
- plantebaserede kødalternativer hæver ikke blodtrykket på trods af det høje saltindhold i nogle produkter.
- Der er i øjeblikket mangel på langsigtet forskning, der vurderer, hvordan disse alternativer kan påvirke risikoen for at udvikle et hjerteanfald eller slagtilfælde.
- Der er i øjeblikket kun lidt forskning i sundheden af nogle almindelige komponenter i plantebaserede køderstatninger, såsom hvedegluten.
Kilde: Matthew Nagra, Felicia Tsam, Shaun Ward, Ehud Ur. Animal vs Plant-Based Meat: A Hearty Debate. Canadian Journal of Cardiology. Volume 40, ISSUE 7, P1198-1209, July 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cjca.2023.11.005
Studiet understøtter ideen om, at udskiftning af kød med plantebaserede køderstatninger et et hjertesundt valg.
Se evt. også en video om studiet: