Et lille randomiseret kontrolleret forsøg med 21 par voksne enæggede tvillinger er publiceret i BMC Medicine.
I forsøget instruerede forskerne halvdelen af hvert tvillingepar om at spise en omnivore kost (altspiser) i otte uger og den anden halvdel til at spise vegansk kost i samme periode.
Forfatterne undersøgte kostens indvirkning på niveauer af DNA-methylering ved at analysere blodprøver indsamlet fra deltagere før studiets begyndelse, efter fire uger og efter otte uger.
De brugte DNA-methyleringsniveauer til at udlede deltagernes biologiske alder og deres organsystemers alder.
Ved afslutningen af undersøgelsen observerede forskerne et fald i tegn på biologisk alder hos deltagere, der spiste en vegansk kost, men ikke blandt deltagere, der spiste en omnivore kost.
De observerede også fald i alderen for hjerte, hormon, lever og inflammatoriske og metaboliske systemer hos deltagere, der spiste en vegansk, men ikke hos deltagere, der spise en omnivore kost.
Forskerne advarer om, at det er uklart, i hvilket omfang de observerede forskelle mellem deltagere, kan tilskrives deres kostsammensætning eller det ekstra vægttab på ca. to kilo hos deltagerne på vegansk kost.
___
Kilder:
Dwaraka, V.B., Aronica, L., Carreras-Gallo, N. et al. Unveiling the epigenetic impact of vegan vs. omnivorous diets on aging: insights from the Twins Nutrition Study (TwiNS). BMC Med 22, 301 (2024). https://doi.org/10.1186/s12916-024-03513-w
Pressemeddelelse fra Springer Nature og Eurekalert.