Sund vegansk kost forbedrer hjertesundhed på blot 8 uger

En sund vegansk kost giver kardiovaskulære fordele sammenlignet med en sund omnivore kost (en kost, der både indeholder planter og animalske fødevarer).

Et randomiseret klinisk forsøg, der strakte sig over 8 uger, inkluderede 22 enæggede tvillingepar, altså i alt 44 deltagere.

Deltagerne spise enten en sund veganerkost eller en sund omnivore kost. Begge diæter var rige på grøntsager, bælgfrugter, frugter og fuldkorn og uden sukker og raffineret stivelse.

Deltagerne fik besked på at spise, indtil de var mætte.

Begge grupper forbedrede deres kardiovaskulære sundhed, men tvillingerne på den veganske kost oplevede de største forbedringer:

  • De sænkede deres fastende insulinniveau med omtrent 20 procent (højere insulinniveau er en risikofaktor for at udvikle diabetes)
  • De sænkede deres niveauer af LDL kolesterol (det såkaldt dårlige kolesterol, som i for store mængder øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme).
  • De tabte i gennemsnit ca. 1,5 kilo mere i vægt end de tvillinger, der spiste en omnivore kost.

“Baseret på disse resultater og i forbindelse med levetid, ville de fleste af os have gavn af at skifte til en mere plantebaseret kost,” udtaler ernæringsforsker Christopher Gardner ved Stanford Universitetet.

“En vegansk kost kan give yderligere fordele såsom flere tarmbakterier og reduktion af telomertab, som bremser aldring i kroppen,” forklarer Gardner. Men “hvad der er vigtigere, end at spise strengt vegansk, er at inkludere flere plantebaserede fødevarer i din kost.”

Fordi deltagerne allerede havde sunde niveauer af LDL-kolesterol fra starten, var der mindre plads til forbedringer, udtaler Gardner, og han mener, at personer med højere kolesteroltal måske vil opleve endnu større forbedringer på en vegansk kost.

De veganske deltagere (og til dels deltagerne på omnivore kosten) gjorde ifølge Gardner de tre vigtigste ting for at forbedre kardiovaskulær sundhed: De skar ned på mættet fedt, indtog flere kostfibre og tabte sig.

Kilder:

Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, et al. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023;6(11):e2344457. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457

Twin research indicates that a vegan diet improves cardiovascular health

Vegan Diet Can Improve Heart Health in Just 8 Weeks, Study Reveals

___

En kort video om undersøgelsen:

Meget kort og frit oversat resume af videoen: Undersøgelsen viser, at en sund vegansk kost er mere hjertesund, gør dig lidt yngre rent biologisk og gør det lettere at komme ned i vægt, sammenlignet med en sund omnivore kost.

En anden video om undersøgelsen med lidt flere detaljer om undersøgelsen: The Stanford Twins study: Vegan vs Omnivore Diet in Identical Twins: